Papir og blyant

Blyanter laves i flere forskellige hårdheder og farvenuancer, mest almindeligt fra 8H til 8B med 8H som den lyseste og 9B som den mørkeste. De mere lyse (8H – 2B) er mest til teknisk tegning; mens tegnere foretrækker de mørkere farver.

10H 9H 8H 7H 6H 5H 4H 3H 2H H F HB 2B 3B 4B 5B 6B 7B 8B 9B

Mange køber måske nok et helt set blyanter med alle nuancerne; men at vælge hver anden er også meget udbredt (HB, 2B, 4B, 6B til 8B).

Man kan købe blyanter med højre tal – især fra Kina – men det er langt fra sikkert de faktisk er den hårdhed.

En blyant er ikke bare en blyant

Desværre og heldigvis er der mange producenter, som har hver deres formel og ide om, hvor mørk eller lys en bestemt blyantgraduering er, så alle 2B blyanter er desværre ikke den samme farve. Fx har jeg i mange år haft en gul Viking #2 (HB); men denne er meget lys og en japansk blyant er adskillige nuancer mørkere, skønt den har samme graduering. OG jeg har også taget chancen og bestilt 12 blyanter i 2B fra Kina (Alixpress/Wish) og disse er desværre ikke mørkere end en eller flere af mine HB-blyanter.

! Generelt er kina-producerede blyanter elendige, tyske god kvalitet mens blyanter fra Japan er de mørkeste.

Blyanter til tegning i sæt

En pakke Steadtler Mars Lumograph (6 Drawing pencils) er derfor et meget godt startsted, da denne pakke sælges mange steder for blyanterne 2H HB B 2B 4B 6B samt et viskelæder og en metalblyantspidser.

Bog og Ide sælger Faber-Castell Graphite Sketch Set med hårdhedsgraderne; 2H, HB, B, 2B, 4B, 6B samt viskelæder og blyatspidser.

Faber-Castell laver dog også de mørk-grønne blyanter Castell 9000 i pakke med 6 stk. (HB, B, 2B, 4B, 6B, 8B) samt et Faber Castell 9000 Art Set med 12 stk. (8B, 7B, 6B, 5B, 4B, 3B, 3B, B, HB, F, H, 2H). NB: Pas på du ikke ender med Faber Castell 9000 Design Set 12 stk. (5B, 4B, 3B, 2B, B, HB, F, H, 2H, 3H, 4H, 5H).. som de færreste tegnerede vil have stor gavn af.

En blyant er ikke bare en blyant.

I USA er 30. marts National Pencil Day. Denne dato er valgt fordi i 1858 fik Hymen Lipman et patent på at tilføje et viskelæder på en blyant. – Personligt foretrækker jeg mit viskelæder separat; men kan godt fejre dagen alligevel.

At mange blyanter er gule går tilbage til 1890, hvor det østrist-ungarske firma L & C Hardtmuth Company introducerede Koh-I-Noor blyanter.